Everspace - recenzia - hra (2024)

Vesmír, konečná hranica alebo nekonečné začiatky znova aznova. Vesmírnych akcií v štýle Everspace nie je veľa auž vôbec nie vtomto spracovaní. Autori majú skúsenosti získané pri skvelých predošlých tituloch a zakaždým sa očividne posunuli oskok dopredu. Či tentoraz spravili krok dopredu, dozadu alebo opäť skok správnym smerom, je jednoduchá otázka. Rozhodne áno a to po všetkých stránkach.

Najprv sa musíte zmieriť stým, že budete často umierať. Zakaždým, samozrejme, pôjdete od začiatku a najskôr aj váš postup vo vylepšovaní bude veľmi biedny. Samozrejme, všetko záleží od zvolenej taktiky nielen vbojoch, ale aj medzi nimi - vhangári, kde skončíte po každej smrti. Od nej závisí, ako sa vám bude dariť pri každom ďalšom pokuse, ako dlho budú nasledujúce lety trvať, koľko si znich odnesiete kreditov na následné vylepšovanie, vďaka čomu zakaždým zdokonalíte loď ischopnosti pilota.

Pokaždom lete za získate kredity kupujete vylepšenia, prípadne úplne novú loď. Kdispozícii sú dve ďalšie lode okrem tej, ktorú už máte, čo je trochu málo. Ďalšia však práve pribudla v expanzii Encounters. Vylepšenia sú rôzneho druhu, od lepšieho skeneru, zvýšenia zdravia lode či zásoby energie, po prídavné modulov pre zbrane avýbavu, účinnejšie motory či vyššiu šancu, že nájdete špeciálnu výbavu amnoho iných. Podľa toho, na ktoré vylepšenia sa zameriate, sa bude odvíjať aj váš štýl hrania aprípadný stereotyp.

Everspace - recenzia - hra (1)

Niekedy preskúmate aj nebezpečné základne.

Príde aj na preskúmanie jaskýň vo vnútri asteroidov.

Prestrelka medzi väčšími loďami.

Počas letov natrafíte na rôzne vybavenie, prípadne si ho môžete cez získané schémy sami vyrobiť priamo počas letu. Na to slúžia rôzne suroviny, pomocou ktorých môžete svoje vybavenie vylepšovať, opravovať, vyrábať nové, či vďaka nim dopĺňať i vyrábať strelivo, ako sú rakety. Tieto suroviny získavate počas letov vjednotlivých sektoroch preskúmavaním rôznych viac či menej dostupných aviditeľných miest, zabíjaním nepriateľov, ťažením zhmlovín aasteroidov. Núti vás to rozmýšľať, plánovať, ale neraz iriskovať.

Každý let, ktorý začnete, je jedinečný, zakaždým je vesmír vygenerovaný nanovo anáhodne. Je rozdelený do skokových bodov, cez ktoré letíte naprieč mapou stým, že môžete ísť vždy len dopredu amáte kdispozícii rôzne dráhy letu naprieč touto mapou. Ak preletíte cez sektor, na konci skočíte cez bránu do ďalšieho sektora atam sa to opakuje. Náročnosť stúpa aposúva sa aj príbeh. Ten nie je taký dychberúci, že by vás dvíhal zo stoličky, ale ponúka ďalšiu motiváciu pokračovať, azároveň príjemne vytvára obraz o inak celkom živom svete okolo vás.

Celý tento svet Everspace sa skladá zo skokových bodov, vktorých sa viac-menej môžete zdržať ľubovoľne dlho abuď ísť ďalej hneď, alebo až neskôr. Ak však daný bod neprehľadáte a skočíte hneď, prídete omožnosť vyzbierať všetky suroviny nachádzajúce sa vňom, čo rozhodne vneskorších fázach zníži šancu na vaše prežitie. Nehovoriac otom, že vám môžu ujsť nové zbrane po nepriateľoch ale ivkontajneroch ukrytých všade po mape. Vpodstate na každej mape sa snažíte všetko odhaliť, preskúmať, pozbierať, obchodovať, vystrieľať aletieť ďalej. Sťažujú vám to piráti, mimozemšťania, ale iprírodné, teda vlastne vesmírne nebezpečné anomálie. Sú tu aj korporácie, ich lode astanice. Tie sú neutrálne avedia vám vboji pomôcť, ale ak ich napadnete, máte oproblém naviac. Na druhej strane ich stanice často skrývajú suroviny či vybavenie, ktoré nie je nikdy na škodu, takže máte odilemu navyše, či ísť proti nim alebo ich obchádzať.

Skokové body, mapy, cez ktoré lietate naprieč sektormi, sú naozaj odlišné, náhodne vygenerované avždy ponúkajú iné možnosti inástrahy. Teda toto si budete myslieť aspoň zo začiatku, kým sa bude toho nového na vás sypať veľa. Neskôr, keď sa vám to okuká, už budete vedieť aj predvídať, čo vás približne vďalšom skoku čaká, častejšie dokážete veľmi rýchlo nájsť skryté miesta acelková orientácia začne byť stále viac vštýle déja vu. Dôjde to až do štádia, kedy vás už neprekvapí takmer nič avšetko už budete vidieť stále dookola. Na druhej strane treba uznať, že to fakt potrvá nemálo hodín a so stále ďalším postupom pribúdajú nové prvky aj udalosti, zktorých sa jednotlivé mapy skladajú.

Vpodstate vždy je každá mapa náhodne zložená zvýberu staníc, či už funkčných alebo len ich trosiek, lodí alebo ich ohorených torz, asteroidov najrozličnejších tvarov izoskupení, hmlovín, jaskýň a základní vybudovaných priamo vobrovských asteroidoch. Do toho najrôznejšie udalosti, ako sú letky nepriateľských stíhačov križujúcich mapu, ale ipriateľských bojových iobchodných lodí, ktoré neraz volajú opomoc, rušenie senzorov neďalekou základňou, či iné aj príbehové udalosti.

To všetko sa odohráva v krásnom temnom, azároveň pestrofarebnom vesmíre, cez ktorý máte tu česť letieť prvýkrát. Neraz zastavíte, vypnete motory abudete sa len tak kochať, ako dvojhviezdu zakrývajú polorozbité planéty ukryté vnádhernej hmlovine, ato všetko je pretkané pásmi asteroidov, oblizované bleskami zneďalekej elektrickej anomálie. Pozerať sa je rozhodne na čo anáhodne postavené prostredia spozadiami neraz vykúzlia krásne scenérie. Do toho rýchle dynamické prestrelky medzi stíhačkami iväčšími korábmi abudete si istí, že toto ste ešte nevideli.

Everspace - recenzia - hra (5)

Everspace ponúka aj veľmi atmosferický pohľad z kokpitu.

Veľké veci robia veľké krásne výbuchy :).

Hmmm, neznámy chrám uprostred systému v opustenom vesmíre. Zaujímavé.

Ovládanie je jednoduché, zvládne ho úplne každý a najlepšie v kombinácii myš a klávesnica, ale rozhodne je komplexné v tom dobrom zmysle slova. Zabudnite na fyzikálne zákony, toto je čistá akcia. Sloďou lietate bez problémov avpodstate bez zotrvačného efektu všetkými smermi, používate boost, zbrane najrôznejších štýlov pripomínajúce klasické strielačky zprvého pohľadu, ale nájdu sa inejaké tie originálne nápady. Zbrane majú rôzne vlastnosti, niektoré poškodzujú viac štíty, niektoré viac brnenie, niektoré narovnako, mávajú variabilný dosah ainé vlastnosti meniace sa aj podľa levelu. Používate aj najrozličnejšie aktívne či pasívne moduly, apráve vsprávnej kombinácii všetkého sa skrýva tá komplexnosť, kedy dokážete aj sminimom vyťažiť maximum anaopak, môžete mať super výbavu a oproti vám slabého nepriateľa, ale neprežijete ani chvíľu.

Na to, či budete chcieť vtomto vesmíre prežiť hodiny odkrývajúc príbeh, je jednoduchá odpoveď. Určite áno. Bude vás to stále nútiť ísť ďalej - a nielen kvôli príbehu. A je irelevantné, prečo to všetko vlastne robíte, pretože vpodstate to až také dôležité nie je. Dôležitá je samotná hrateľnosť adobrý pocit, ako sa zlepšujete nielen vy ako hráč, ale aj vlastnosti vášho pilota či lode ato vás bude hnať dopredu.

Hnať vás bude aj túžba spoznať, čo bude nové vďalšom sektore, aké prekvapenia ostali autorom vrukáve. Pokojne sa budete vracať do Everspace aj pre obyčajný pocit zadosťučinenia po rozstrieľaní nepriateľov na kúsky, pokúsite sa získať novú zbraň či posunúť možnosti vašej lode okúsok ďalej. Určite príde po čase istá miera stereotypu, ktorému sa vtomto žánri dá vyhnúť len ťažko. Treba však povedať, že autori odviedli dostatočne dobrú robotu na to, aby sa to darilo čo najdlhšie odďaľovať. A aj keď občas budete potrebovať menšiu pauzu, budete sa do tohto krásneho vesmíru vracať radi. A možno vás nabudí aj práve vydaná expanzia Encounters.

Everspace - recenzia - hra (9)

Opustená zničená stanica, určite tam niečo nájdem.

Natrafíte aj na väčšie komplexy, ktoré takmer vždy niečo ukrývajú.

Pirátska stanica je ozbrojená a nebezpečná.

napísal andrei 24.10.2017

Páči sa mi! (+3)

VIDEÁ Z HRY

| EVERSPACE - GREENLIGHT GAMEPLAY TRAILER

[24.7.2015]

| EVERSPACE - TEASER GAMEPLAY TRAILER

[19.5.2017]

| EVERSPACE - BETA GAMEPLAY TRAILER

[29.7.2016]

| EVERSPACE: NEW PLAYER SHIPS - GAMEPLAY TRAILER

[7.12.2016]

| EVERSPACE - ALPHA GAMEPLAY TRAILER

[26.4.2016]

| EVERSPACE - ENCOUNTERS DLC GAMEPLAY TRAILER

[24.10.2017]

| EVERSPACE: STELLAR EDITION - NINTENDO SWITCH LAUNCH TRAILER

[11.12.2018]

| EVERSPACE: ENCOUNTERS - TEASER GAMEPLAY TRAILER

[6.10.2017]

| EVERSPACE 2 PRELETEL S AKTUALIZÁCIOU INCURSIONS NA UNREAL ENGINE 5

[30.4.2024]

Everspace - recenzia - hra (2024)

FAQs

What is the best ship in Everspace? ›

The Vindicator is the best Heavy ship in Everspace 2.

All three Heavy ships are mighty for their own reasons, but the Vindicator's Reanimator ability provides a few unique advantages that barely edges out its competition. The Bomber and Gunship are also excellent choices, so players can't go wrong with any Heavy Ship.

Are jobs infinite in Everspace 2? ›

They are endless, but you can never accept more than 4 at the same time.

Is Everspace 2 grindy? ›

The amount of grind required is truly exhausting, and I even had to lower the difficulty for the final battle in order to roll credits.. So, about that grind. As mentioned, Everspace 2 is a looter-shooter, only set in space.

How long does it take to beat Everspace 2? ›

When focusing on the main objectives, Everspace 2 is about 31½ Hours in length. If you're a gamer that strives to see all aspects of the game, you are likely to spend around 72½ Hours to obtain 100% completion.

Can you destroy colonial warships in Everspace? ›

Colonial Warship

Warships have a health bar, but are unable to be destroyed completely. The nine beam turrets on the ships can all be destroyed, but it is very difficult to do so.

What is the goal of Everspace? ›

The goal of the game may sound simple: Reach your destination. However, with every new attempt you will face all-new challenges as the route to your destination and the obstacles you must overcome vary each time you play.

Which is better Everspace or Everspace 2? ›

Everspace focused on short runs through increasingly difficult trials – Everspace 2 boasts a 30-hour campaign. Everspace was all-action – Everspace 2 has a more expansive mood, preserving those bursts of combat but slotting in gentler exploration, trading and story beats.

Are Everspace encounters worth it? ›

For a little money a very decent portion of fun in the form of a ship, weapons and story characters that can leave an impression. On the other hand, it's still the same thing over and over and sometimes you will not even get to the new content.

Is Everspace 2 free roam? ›

Gameplay. Everspace 2 is a space combat video game played from a third-person perspective. Unlike its predecessor, Everspace 2 does not feature any elements commonly found in roguelike games. The game's world is split into several large levels across a series of star systems, which can be freely explored by players.

What is the danger of overheating in Everspace? ›

Overheated ship components are heavily debuffed, much like when damaged. The damage is temporary and limited to the time spent in the zone, but the overheated systems cannot be repaired and will not recover until the player departs.

Is Everspace 1 worth it? ›

Everspace is ranked in the 91st percentile of games scored on OpenCritic. Everspace provides some of the most unique experiences I've had in gaming this year, and it does so with style, featuring awe-inspiring visuals and intense gameplay, all without the budget and support of a AAA publishing studio.

Is Everspace an open-world game? ›

There is basically an "overworld" map which is light speed travel. Its blended very well with the game and it feels immersive so I would definitely call it a true open world. Good to know.

Which type of ship is best in World of Warships? ›

Destroyers are the fastest and most agile type of warship. They are lightly armored and possess excellent handling characteristics. In terms of their weaponry, the torpedo armament they carry packs some serious punch—enough to damage or destroy even the toughest warships.

What ships are in Everspace 1? ›

Playable ships in Everspace consist of four Colonial fighter types: the Interceptor, Scout, Gunship, and Sentinel. Each ship is unique in its own way with varying playstyles, available equipment, perks, and stats.

What is the strongest ship in Stfc? ›

As you can see, the Borg Cube grows progressively stronger, all the way to operations level 70, at which point, it will become the most powerful ship in Star Trek Fleet Command, surpassing the strongest Epic faction ship.

Is the Carrack the best ship? ›

The Carrack is definitely not the most powerful combat ship when compared to others of this size, however, the 4 turrets do provide enough firepower to take out some of the hardest bounties in game.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 6284

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.