Everspace 2 - recenzia - hra (2024)

Už príliš dlho čakáte na poriadne dobrodružstvo vo hviezdach, kde poletujete na svojej lodi aobjavujete zákutia vesmíru? Po hluchom období sa konečne objavila nová hra, ktorá vás môže vtomto smere uspokojiť. Everspace zaujala už pri svojej premiére vroku 2017 apokračovanie posúva kvalitu ešte oniečo ďalej.

Dvojka už síce nemá prívlastok roguelike aťažko ju nazvať aj simuláciou, ale vo svojej arkádovej podobe sjednoduchým ovládaním aintuitívnymi bojmi je aspoň prístupnejšia širšiemu spektru hráčov. Neznamená to, že nemôže pritvrdiť – ak chcete náročnejšie výzvy, stačí si na začiatku zvoliť alebo dodatočne počas hrania prepnúť vhodnú obťažnosť. Hra sa tak dá napasovať ako nováčikom, tak veteránom.

Skutočne ale od toho nečakajte komplexnú simuláciu sdetailným ovládaním lode. Je to jednoduché poletovanie vesmírom, na ktoré vám stačí niekoľko klávesov amyš – ak si teda nezvolíte gamepad. Pohyb aotáčanie lode vykonáte bežným spôsobom ana väčšinu aktivít vám stačí jediný doplnkový kláves – predvolené F, samozrejme, smožnosťou prestavenia ľubovoľných prvkov. „Efkom „ používate lúč na priťahovanie predmetov, ktoré poletujú votvorenom vesmíre (najčastejšie zvyšky zo zničených lodí), otvárate debny - stým rozdielom, že musíte byť bližšie, hackujete, pristávate na vesmírnych staniciach. Rovnakým tlačidlom dokonca zachytávate väčšie objekty, ktoré potom presúvate, prípadne odpudíte inam – zdroje energie, ktoré musíte priniesť kzariadeniam, aby začali fungovať, trosky, ktoré treba dať preč, aby sa uvoľnil prechod apodobne.

Everspace 2 - recenzia - hra (1)

Lietate v otvorenom vesmíre aj na povrchu planét. Vaša loď okrem iného dokáže uchopiť rôzne predmety, vrátane iných menších lodí.

Systém perkov je zaujímavý. Sortiment sa zväčšuje s počtom členov vo vašej družine a perky väčšinou vyrábate.

Mimozemšťania majú pochybnosti, treba ich presvedčiť.

Ďalšie činnosti vykonáte streľbou, čo neznamená nielen útok na nepriateľov vboji, ale aj odpálenie bariér, zdrojov avybraných ochranných stien, ťažbu surovín, do ktorých jednoducho pálite asamé vám naskáču do inventára, ako aj odkódovanie vesmírnych trezorov, kde musíte pohotovo strieľať do okienok sčerveným osvetlením, ktoré sa náhodne otvárajú azatvárajú. Brnkačka.

Samotný let je tiež nenáročný amaximálne uľahčený. Vesmír je síce rozľahlý, ale rozdelený na menšie sektory, medzi ktorými sa presúvate použitím warp pohonu, skokov, zrýchlenia avytýčenia bodu, kam sa chcete presunúť. Krásne sa viete orientovať podľa mapy aj všadeprítomných ikon, ktoré okrem sektorov označujú pristávacie plochy staníc, ložiská surovín, korisť, priateľské, neutrálne anepriateľské jednotky aštruktúry (zelená, žltá, biela ačervená) aciele misií, ktoré sa delia na tri skupiny aje ich veru požehnane.

Hlavné príbehové úlohy označené žltou zahrňujú rôzne aktivity, rozhovory, ktoré si užijete včeštine, prestrihové scény. Celkovo je nosný dej rozsiahly avzhľadom na vesmírne dobrodružstvo, ktoré prežívate výlučne vkokpite vesmírnej lode, aj slušne rozvinutý azaujímavý. Modré úlohy sú doplnkové, nepovinné, väčšinou sa týkajú vedľajších postáv aspoločníkov. Aj ich súčasťou sú dialógy anevšedné momenty. Napokon sú to priamočiare zelené úlohy, ktoré predstavujú práce sjednoduchým zadaním ktoré prijímate hlavne preto, aby ste si vylepšili reputáciu sjednotlivými frakciami azarobili kredity. Okrem toho sa ešte môžete angažovať aj vnáhodných situáciách označených signálmi, ako je napríklad záchrana stroskotanca, plus získate dáta, podľa ktorých môžete objaviť avybojovať si bohatú korisť.

Globálne to predstavuje dostatočne pestrú zmes misií srôznorodou náplňou – likvidovanie nepriateľov, ochrana konvojov, prevážanie apredaj komodít, ktorých cena sa líši podľa dopytu vjednotlivých sektoroch, vyzdvihnutie krehkých zásielok, ktoré sa môžu destabilizovať vbojovej situácii, takže si na to treba dávať pozor apodľa potreby ich stabilizovať vpokojovom stave. Ďalej je to hackovanie alebo doručovanie zásielok vami ovládaným dronom, likvidovanie mínových polí, vyhľadávanie aotváranie trezorov, preskúmavanie vrakov lodí votvorenom vesmíre, ale aj na povrchu planét, kde sú aj pozemné základne atunely, ktorými prelietavate. Okrem toho naháňanie dôležitých postáv, preteky, kde musíte prelietavať cez kruhy adosiahnuť čo najlepší čas.

Občas sa objavia väčšie výzvy, puzzle abossovia, na ktorých platí špecifická taktika. Napríklad loď silného protivníka chráni nepriestrelný štít, ktorý musíte priebežne narušiť vrhaním vrakov, ktoré lietajú vokolí. Potom máte chvíľu čas na spôsobenie poškodení, kým sa štít zas neobnoví. Inokedy je to umiestňovanie častí štruktúry, ktorá sa potom aktivuje ahľadáte fintu proti jej ochrancovi. Naozaj klobúk dolu, čo všetko autori navymýšľali, pritom všetko vykonávate priamo svojou loďou, zktorej nikdy pri hraní nevystúpite!

Pomerne pestrý je aj sortiment nepriateľov. Stoja proti vám drony, stíhače alode ľudí aj iných rás, vesmírne sasanky apavúky. Pozor si treba dávať na blikajúce míny votvorenom vesmíre, obranné veže, navádzané strely atorpéda vypúšťané zo základní. Pritom niekedy majú protivníci jednoduchý ukazovateľ života, ale mnohí, vrátane vás, majú pokročilú obranu. Rozlišuje sa kinetické aenergetické poškodenie aspravidla najskôr treba zničiť štíty apancier, aby napokon mohol byť zraňovaný anakoniec úplne zničený trup lode. Zbrane majú rôzny účinok, spotrebu energie, dosah. Priamo na vašej (základnej) lodi si môžete vybrať dve primárne zbrane, ktoré podľa potreby vboji prepínate apo postupnom nabití pália vmimoriadne deštruktívnom režime, dve sekundárne (hlavne rakety amíny, ktoré majú limitovanú muníciu).

Everspace 2 - recenzia - hra (5)

Predovšetkým povrchy planét sú spracované parádne.

Vo vesmíre je množstvo objektov aj koristi, ktorú môžete získať v boji aj prehľadávaním vrakov.

Úlohy sú rôznorodé. Zahrňujú aj preteky a prepravovanie citlivého nákladu, ktorý môže vybuchnúť.

Okrem toho máte sloty na špeciálne funkcie, ktoré sú po regenerácii opakovane použiteľné, ako je krátkodobé obnovenie štítu, vyvolanie výboja, ktorý na niekoľko sekúnd úplne ochromí všetkých protivníkov vokolí apodobne. Apotom sú k dispozícii ďalšie sloty na doplnky, ktoré sa minú pri jednom alebo niekoľkých použitiach. To sú veľmi užitoční nanoboti na opravy lode, rôzne povzbudzovače aochranné prvky skrátkodobým účinkom. Všetko uvedené plus štíty, batérie, články ainé komponenty môžete meniť, upravovať, kupovať, predávať, rozoberať aaj sami vyrábať, hoci plány na zhotovenie získavate postupne. Viete si krásne nakonfigurovať loď aneskôr kupovať aj iné modely lodí sodlišnými parametrami, mobilitou, kapacitou úložného priestoru apodobne. Dajú sa urobiť extra vylepšenia pomocou bodov rozšírení hlavného počítača, ktoré zostavujete znájdených dielov. Smiete si aj upravovať farbu adizajn lodí, pričom často nachádzate medzi korisťou aj nové farby apolepy. No skrátka sa aj vtomto smere pekne vybláznite.

A potom sú tu perky sunikátnou štruktúrou. Tie základné súvisia priamo svašou postavou avždy po dosiahnutí určitého levelu si môžete vyberať jeden nový perk sjedinečným bonusom (napríklad loď vkritickom stave ešte nevybuchne, ale na desať sekúnd sa stane nesmrteľnou). Tieto perky sa pritom dajú dodatočne meniť. Zaujímavejšie je získavanie perkov vašich spoločníkov. Každá postava, ktorá sa stane súčasťou vášho tímu, prináša nejaké špeciality, ktoré získate permanentne, ak nahromadíte požadované kredity asuroviny (kovošrot, chladiace jednotky atď.) Takže potom dokážete na diaľku posielať prebytky zinventára na svoju základňu, zničení nepriatelia uvoľňujú energetické gule, zvýši sa dosah lúča na priťahovanie vecí vo vesmíre, budete mať extra palebnú podporu apodobne. Aj za toto palec nahor.

Oddychovým miestom sú základne, kde pristávate, aby ste tam obchodovali, dali opraviť loď adoplniť muníciu, prijímate tam práce aúlohy, získate nové informácie. Súčasne sú to checkpointy, pri ktorých sa hra vždy automaticky ukladá. Okrem toho sa ale váš progres aj priebežne zaznamenáva avprípade úmrtia si môžete nahrať staršie pozície. Po neúspešnom boji navyše máte rýchlu možnosť si ho okamžite zopakovať. Hru si smiete uložiť aj manuálne.

Everspace 2 - recenzia - hra (9)

Zaujímavé výjavy v okolí môžete sledovať aj v pohľade z kokpitu.

Na výber je bohatý sortiment lodí, ktorý sa postupne rozširuje. Na tento model zatiaľ nemám dosť kreditov.

Môžete pohodlne meniť výbavu lode, kšeftovať s nákladom a rozšírením hlavného počítača zlepšovať atribúty.

Graficky to nevyzerá zle anie je to ani hardvérovo také náročné, sbežnou zostavou to zrejme vytiahnete na najvyššie nastavenia. Atie sú veľmi bohaté, okrem grafiky zahrňujú aj detailné úpravy citlivosti a mŕtvej zóny pri rôznych úkonoch aotáčaní, takže si to môžete pekne vypilovať. Vesmír nie je ani zďaleka tmavý atemný, práve naopak, nájdete tu veľa rozmanitých prostredí afarebných kombinácií, či už v otvorenom vesmíre, alebo na povrchoch planét. Avšade je to slušne zahustené rôznymi základňami, vrakmi, loďami, hviezdnymi bránami ainými objektmi, až máte dojem, že aj ten vesmír je už dosť prepchatý. Dobre vyzerajú výbuchy, animácie lodí avšetko môžete vnímať zniekoľkých pohľadov – sú tu dva z tretej osoby, ďalší z prvej osoby zkokpitu, akoaj úplne bez zobrazenia vášho stroja. Prestrihové scény sú jednoduchšie, ale dobre dotvárajú dej ašpecifické momenty, kedy je vaša postava zobrazená mimo lode, čo sa priamo počas hrania nestane avždy budete ovládať len loď, nie osobu ako takú.

Dopĺňa to efektná hudba, slušné ozvučenie adabing. Veľmi potešia české titulky už preto, že vás vpríbehu čaká na takýto žáner až prekvapivo veľa dialógov. Len škoda, že bez volieb odpovedí. Vzhľadom na časté scény sblikajúcimi svetlami, najmä pri skokoch medzi sektormi vo vesmíre, autori dali upozornenie pre epileptikov. My by sme pridali aj výstrahu pre klaustrofobikov, pretože vhre sú často scény ztunelov, jaskýň aúzkych priestorov, kde sa pohybuje vaša loď vtesných ohraničených priestoroch.

Everspace 2 je skvelý výlet ku hviezdam a planétam, kde má vaše vesmírne plavidlo naozaj veľa možností uplatnenia. Prejavuje sa to vboji, pri plnení úloh (občas aj spuzzle elementmi) aj rozvíjaní príbehu. Celé je to masívne, zábavné, pri objavovaní zákutí univerza strávite desiatky hodín aaž po dlhšom čase sa začne prejavovať určitý stereotyp. Hra poskytuje vysoký komfort aj bohaté možnosti anie je dôvod sťažovať sa. Jediné možné negatívum pre náročných hráčov je, že Everspace 2 sa skutočne orientuje na (parádny) arkádový let anie je to komplexná simulácia.

napísal uni 25.4.2023

Páči sa mi! (+7)

VIDEÁ Z HRY

| EVERSPACE 2 PREDSTAVUJE ĎALŠÍ OBSAH

[18.6.2021]

| EVERSPACE 2 NAPREDUJE, LOL_BYE FAN VIDEO UKAZUJE JEHO AKTUÁLNY VZHĽAD

[31.1.2020]

| EVERSPACE 2 LIETA NA GAMESCOME POMEDZI ASTEROIDY

[28.8.2020]

| EVERSPACE 2 DOSTÁVA VEĽKÝ ZHARKOV UPDATE

[4.8.2021]

| EVERSPACE 2 DOSTÁVA VEĽKÝ UPDATE STINGER'S DEBUT A AJ ČESKÚ LOKALIZÁCIU

[1.4.2022]

| EVERSPACE 2 DOSTÁVA VEĽKÝ UPDATE A ĎALŠÍ OBSAH JE NA CESTE

[3.10.2023]

| EVERSPACE 2 DOSTAL POSLEDNÝ UPDATE ANCIENT RIFTS PRED VYDANÍM DOKONČENEJ HRY

[23.11.2022]

| EVERSPACE 2 DOSTAL NOVÝ OBSAH KHAïT NEBULA: STRANGER SKIES

[3.11.2021]

| EVERSPACE 2 DOSTAL DRAKE: GANG WARS ROZŠÍRENIE

[5.8.2022]

| EVERSPACE 2 - GAMESCOM LET'S PLAY

[23.8.2019]

Everspace 2 - recenzia - hra (2024)

FAQs

Are jobs infinite in Everspace 2? ›

They are endless, but you can never accept more than 4 at the same time.

Is Everspace 2 grindy? ›

The amount of grind required is truly exhausting, and I even had to lower the difficulty for the final battle in order to roll credits.. So, about that grind. As mentioned, Everspace 2 is a looter-shooter, only set in space.

Where is the hidden stash in Everspace 2? ›

One named hidden stash, the Ceto Outlaw Outpost Hidden Stash, can be found by searching a cluster of asteroids the area near Union Bridge. Like most of the containers in Everspace 2, players are going to need to figure out how to power a door to access the treasure.

What engine is Everspace 2 using? ›

Our latest title, EVERSPACE 2, launched on PC April, 2023 and on Xbox and PlayStation in August, 2023. Most recently, our April 29, 2024 Incursions update included EVERSPACE 2's migration from Unreal Engine 4 to Unreal Engine 5.3.

How many hours is Everspace 2? ›

When focusing on the main objectives, Everspace 2 is about 31½ Hours in length. If you're a gamer that strives to see all aspects of the game, you are likely to spend around 72½ Hours to obtain 100% completion.

How do you unlock the spatial bypass perk? ›

To unlock the perk, go into the Perks menu, select Khala and invest all the items into Spatial Bypass. You already have all the items since we collected them during the previous quest. Follow the waypoint and activate Spatial Bypass.

Which is better Everspace or Everspace 2? ›

Everspace focused on short runs through increasingly difficult trials – Everspace 2 boasts a 30-hour campaign. Everspace was all-action – Everspace 2 has a more expansive mood, preserving those bursts of combat but slotting in gentler exploration, trading and story beats.

How many people play Everspace 2? ›

EVERSPACE 2
MonthAvg. PlayersGain
Last 30 Days300.6-415.2
May 2024715.7+508.1
April 2024207.6-12.6
March 2024220.2+32.8
38 more rows

Is Everspace 2 free roam? ›

Gameplay. Everspace 2 is a space combat video game played from a third-person perspective. Unlike its predecessor, Everspace 2 does not feature any elements commonly found in roguelike games. The game's world is split into several large levels across a series of star systems, which can be freely explored by players.

Where do you get a new ship in Everspace 2? ›

Everspace 2 players hoping to acquire a new ship will first need to complete several sections of the main story. Specifically, they must complete all the main story missions up until Spares and Scrap. This chapter unlocks the ability to travel to Nephtys Plains, where the game's first ship dealer can be found.

Where is athor orbit? ›

Athor Orbit is a site in the Athorian Reef region of the Khaït Nebula system in Everspace 2. It consists of the large wreck of Khala's ship.

What is the first mission in Everspace 2? ›

The Wingman is the first main mission in Everspace 2 and serves as the tutorial, introducing some game mechanics and characters. It can be skipped via the pause menu. The main character, Hero, is escorting a group of G&B miners as their wingman.

What is the most powerful ship in Everspace 2? ›

The Vindicator is the best Heavy ship in Everspace 2.

How often do ships refresh in Everspace 2? ›

Ship Dealers

Their stock rotates as time goes on, with one ship rotating after seven minutes, half of the ships after 14 minutes, and 75% after 28 minutes. All of the ships will have changed after 56 minutes.

What is the max level in Everspace 2? ›

Like any action RPG, Everspace 2 has a level cap, topping out at 30. Every five levels, you get three Hero perk choices, but you can only take one from that tier. Don't worry – respeccing becomes available later on if you want to experiment and play around.

Can you change ships in Everspace 2? ›

And if you discover a new one at the dealer, you have a variety of purchase options. (use the new ship directly and sell the old one / use the new one and put the old one in base / put the new one in base).

Is there trading in Everspace 2? ›

Commodity Trading

There are a dozen commodities available in Everspace 2, ranging from ramen to medicine to cybernetic implants, and each location will buy and sell these commodities for different prices.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 6282

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.